Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Лято без жълтите оси - ПЧЕЛАРСТВО

Всичко за пчеларството.Лято без жълтите оси.

 

Какво се случи, че липсват тези вредители?

Михаил Патерков, с. Юлиево
Вече мина и юли, а в природата почти не се срещат жълтите оси. Какво се случи и защо отсъстват

от природния ареал тези недолюбвани насекоми?
Това е чрезвичайно явление. Те са много устойчиви и издържат на промените в климата, а всъщност през зимните месеци и пролетта не е имало екстремни катаклизми.
Причината се крие в начина на живот и размножаване. За разлика от пчелите, жълтите оси развиват семейства от ранна пролет до късна есен. Те не натрупват зимни хранителни запаси, защото милиони години в края на лятото захранват по няколко оплодени жълти оси, които трябва да издържат през студените зимни месеци в многопластова капсула, където изпадат в анабиоза. Всички други оси измират поради липса на храна и зимния студ.
През пролетта – около средата на април биологичният часовник на зимуващите май се събужда за нов живот. Осите излизат от капсулата и упорито търсят ново място за развиване на ново семейство.


Какво се случи, че този техен ред не се осъществи тази пролет?
Моето обяснение е следното:


Зимните месеци бяха необичайно топли. През февруари имаше не само топли дни, а и цели седмици. Това изведе майките оси от капсулите от зимен сън. Веднъж изведени от състояние на анабиоза, те не могат отново да се върнат в него. Последваха дни и седмици на сурова зима и липса на храна и осите майки масово измират. Ето тук се прекъсна веригата на развитие и размножаване за много години. И все пак видът ще е устоял в други райони и главно в планинските райони със северно изложение и ниски температури.
За пчелите тази есен ще бъде по-спокойна. Няма да има набези от ята оси към пчелните семейства. Няма кой да краде от техните медени запаси. Това навярно ще бъде така за нашия район поне няколко години.
Понякога природата е справедлива към пчелите и пчеларите. Един вредител по-малко...
Другият вид оси – по-дребни и предимно с черна окраска са запазени. Те не са агресивни – не вредят на пчелите.


Източник: fermera.bg

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates