Агрокалендар на цветаря.Октомври – Цветарство.

Сладките къпини се надвесват

над оградата. Заедно с пъстрите есенни листа, те украсяват градината ни, в която ни се отваря работа. Вероятно от време на време се показва слънце, но бъдете внимателни, защото идва сланата и може да се появи замръзване.

 

Общи работи в градината

 

Почистване, подреждане и грижа за растенията.

Пригответе студоустойчивите растения за зимата като ги подрежете и завиете със зимната защита.

Изхвърлете едногодишните цветя, които са прецъфтели и си отбележете какви цветя ще засадите другата година.

Опадалите листа събирайте и слагайте около коренчетата на розите и храстчетата. Една покривка от 10 сантиметра е достатъчна да изолира студа. Може да опитате и с оборски тор, но не всички растения го понасят.

Младите израстъци на пълзящите рози не притискайте под розетката, а ги вържете по отделно отпред.

 

Растения

 

Розите, храстите и дърветата, чийто листа падат през зимата , можете да засадите сега. Те образуват нови корени преди почвата да замръзне и изкарват по-добре от засадените по късно. Заравяйте добре, особено храстовидните рози. Те се садят и по-дълбоко. Стъблените рози се садят под ъгъл.

Студоустойчивите растения, които много са пораснали, може да изровите, да разделите корена и да ги засадите отново.

Грудките и луковиците на пролетните цветя можете да саждате през целия месец в градината и в саксиите.

Луковиците на тези цветя, които цъфтят най-късно, поставете първи, покрийте с един пласт пръст, и отгоре сложете луковици на цветя, които цъфтят по-рано. И така докато се напълни саксията.

За вечно зелените храстчета имате време.

 

Саксии

 

Докато нощните температури са около 12°C можете да оставите саксийните растения без защита навън. Като се застуди, трябва да увиете растението и саксията със студоизолиращ найлон и да покриете повърхността на саксията със слама или с трици. Друг вариант е да заровите саксиите около 2/3 в почвата. Чимшира можете да оставите без защита, не забравяйте да поливате, особено през слънчевите дни, макар и по-оскъдно. Ако сте го подрязали във форма е по добре да го приготвите за зимата със студоизолиращ найлон.

Зокума, хибискуса и лимончетата се чувстват най-удобно в оранжерия или в светло помещение, в което не мръзне.

Мушкатото и фуксиите приберете също след леко подрязване на светло, хладно и сухо място.

 

Луковиците на летните цветя

 

Най-късно сега изровете гладиолите и ги сложете на защитено от мраз и влага място, да съхнат. Макар, че гладиолите, каната и бегониите още могат да цъфтят, след като падне първата слана ги извадете, изрежете гнилите места и сложете луковиците на защитено от мраз и влага място да съхнат. Когато напълно се изсушат, увийте ги във вестник и ги съхранявайте на защитено от студ и влага място.