Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Британските стопани са силно обезпокоени за бъдещето си, ако страната напусне ЕС

Актуални агро новини.Британските стопани са силно обезпокоени за бъдещето си, ако страната напусне ЕС.

Британските стопани са силно обезпокоени за бъдещето си след 29-ти март, когато се предполага, че страната ще напусне Европейския съюз. Затова настояват възможно най-скоро да получат яснота какво предстои.

На фермерска конференция в Оксфорд британският земеделски министър Майкъл Гоув изрази разбиране за притесненията на стопаните и посочи, че излизането от Съюза ще отвори големи възможности за селското стопанство. "Трябва само да сме добре подготвени и да приемем предизвикателствата, породени от политическите промени и технологическото развитие", каза Гоув. Той припомни, че за селското стопанство ще има близо 9-годишен преходен период, който ще даде сигурност на фермерите как да планират бъдещето си. Освен това правителството вече е изготвило план как ще изглеждат субсидиите след това.

От Националния фермерски съюз настояха Лондон да предприеме сериозни мерки, с които да гарантира стабилно снабдяване с хранителни продукти, което да е по джоба на населението. Правителството е длъжно да вземе решения, които да предотвратят "твърдия" Брекзит, изтъкна ръководителят на Съюза.

Според тях времето на топлите и успокоителни фрази за фермерите вече е отминало. Сега е моментът Мей и нейните министри да определят как ще се развива производството на храни през следващите години. "До Брекзит остават по-малко от 3 месеца, а бъдещето е повече от несигурно", казват от съюза. Фермерите се опасяват най-вече от срив на доходите си в резултат на очаквания спад при износа, особено на говеждо и агнешко месо. Освен това има опасност вносните стоки да станат по-скъпи.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates