Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Кои са опасностите от заместителите на месото

Институтът за световно здраве публикува изследвания на австралийски учени за опасностите от заместителите на месото.

Учените твърдят, че заместителите на месо може да не са полезни поради високото съдържание на сол, захар и мазнини. Веществата, които трябва да "изобразяват" месото, са подложени на значителна обработка в процеса на готвене, в тях се добавя огромно количество сол, захар и други компоненти, които заблуждават вкусовите рецептори на човек.

Месните заместители са много популярни в Австралия. Според учените около 2,5 милиона жители на тази страна предпочитат обичайното си месо. В същото време една порция зеленчуков бекон, хамбургер, колбаси и веган пайове съдържа около 50% от дневната норма сол. Средният австралиец се храни с алтернативни храни с три пъти повече сол, отколкото тялото се нуждае. Същото важи за захарта и мазнините.

Изследователите внимателно са тествали 560 продукта, които производителите предлагат като алтернатива на месото. Най-много сол са намерили в зеленчуковия бекон (2 грама сол на 100 грама бекон). Във вегетарианския фалафел и зеленчуковия колбас "бялата смърт" тя също е в излишък - 1,3 грама сол на 100 грама храна. С такава диета австралийците може да се сблъскат с масивна епидемия от сърдечно-съдови и бъбречни заболявания.

Учените предлагат приемането на национален стандарт за съдържание на сол в храната, задължителен за всички производители на храни и ресторантьори.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates