Картофопроизводителите  в Европа отчитат свиване на реколтата и повишаване на цените  и разходите през тази година, пише в анализ специализираният портал agrarheute.com. По данни на Обединението на картофопроизводителите в Западна и Северна Европа, реколтата от картофи на Стария континент  се оценява на 26,9 млн. тона.

През септември от браншовата организация прогнозираха, че производството ще достигне до 27,3 млн. тона. Въпреки че подобно ниво на производството ще остане с 1,8% над многогодишния показател, то се очаква да е с 10,3 пункта под миналогодишното. По-големи от средните добиви се очакват за Германия и особено Франция, докато в Белгия те ще се свият с 11,2% спрямо средния петгодишен показател.

Въпреки негативните очаквания за тазгодишното производство, от браншовата организация отчитат, че продължава тенденцията за рязко увеличение на площите, като спрямо средния петгодишен показател те отчитат ръст в обработваемите площи с 9%. Спрямо 2018 година площите с картофи в Европа са се  увеличили с 2,6%  до 613 950 хектара. Освен това средните добиви се оценяват на 43,9 тона от хектар, което надвишава със 7,4% много слабите добиви от сушавата 2018 година. При това качеството се оценява като много добро. От браншовата организация отчитат, че годината се е характеризирала  с благоприятни климатични условия, но се прави уговорката за контрола и наблюдението на картофите след прибирането им, като някои са постъпили измръзнали или дори с бактериални или гъбични инфекциi. Ето  защо експертите  обръщат внимание върху  значението на доброто проветряване и изсушаване на плодовете  на място.

Констатира се,че в последните седмици успешно се изнасят партиди с картофи за Полша и останалите източноевропейски страни. Преработвателите са стартирали с изкупната кампания твърде рано,като в последно време се наблюдава ръст на експортнте цени. Те ще зависят от понатам от  крайното ниво на производството, както и от качеството по време на съхранението им.  Междувременно от организацията на картофопроизводителите се отчита увеличаване на разходите през тази година поради по-интензивното напояване, големите количества измръзнали картофи и продължаващото увеличаване а разходите за съхранение.