Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Индустриалните свинеферми ще бъдат подпомогнати за изграждане на инсталации за изгаряне на животински отпадъци

Проекти за изграждане на инсталации за унищожаване на отпадъци от животински продукти ще  могат да реализират големите индустриални свинекомплекси по новата мярка 5, която предстои да бъде отворена в началото на следващата година. Това заяви пред депутатите от ресорната комисия земеделският министър Десислава Танева.

Целта на мярката както е известно е да допринесе за повишаване на биосигурността във фермите на всички нива. Танева призна за неправилно усвоени средства за изграждане на площадки за унищожаване на отпадъци от някои общини. „По отношение на общините с финансирани подобни проекти по първия програмен период, това е пример за отчитането  на едни пари, от които няма почти никакъв ефект. Чудя се с каква идея са били реализирани, без да е наличен какъвто и да е модел за работа”, каза Танева.

Що се отнася  до епизиотичната обстановка тя сподели, че до момента от АЧС  са били засегнати 140 хил. свине, като в процеса със справяне с болестта не са били използвани нито екарисажи, нито инсенератори. „Експертите от Центъра за оценка на риска са преценили, че превоза на заразени животни крие риск за възникване на нови огнища по пътната артерия. Освен това срещу ползването им са били всички браншови организации”, каза още Танева. Според нея въпросът за използването им не е стоял никъде другаде, освен по медиите.

Справка за унищожаването на заболели животни в подобни размери в 11 европейски страни е показала, че унищожаването им става само чрез загробване. В момента започва мониторинг на площадките, където е извършено загробването, който ще е под контрола на общините и със съдействието на РИОСВ. Десислава  Танева определи като слабост липсата на предварително определени подобни места за загробване към всяка община или ферма в пика на вируса. Това е наложило и някои от поправките във закона за ветеринарномедицинската дейност. Едиственото огнище където е имало възможност за използване на инсенератори е било край Варна, но там също се е предпочело  умъртвените животни да бъдат загробени.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates