Agro-CONSULTANT.NET - Вашият приятел на полето, във фермата и на пчелина

Има ли остатъци от пестициди в БИО продуктите

Оризът, маслиновото масло, рибата, медът, биохраните, кафето и чаят са най-фалшифицираните храни в света.

През годините са установявани редица нарушения при храните. Нарушения са установявани при меда, който се предлага на нашия пазар. Има случаи, в които етикетите заблуждават потребителите да купуват продукт, който дори не е истински мед. Откривани са проблеми и при маслиновото масло. През 2017 г. от продажба са спрени 10 000 л. заради примеси и различни добавки. Не остават назад и биологичните храни. Говорейки за тях отново се открива възможност за много коментари. Винаги има скептици, които оплюват контрола и твърдят, че всичко е измама. За тях БИО означава произведено от баба и дядо на село. Това обаче съвсем не е така.

Истинските биологични продукти подлежат на официален контрол. За статута им на биологични продукти свидетелства добре поднатото на потребителите на лого на ЕС за БИО. В цветния си вариант това е бяло листо върху зелен фон.

От БТВ решават да проверят с лабораторно изпитване има ли остатъци от пестициди в биологичните продукти на пазара. За целта са избрани седем продукта: картофи, лимони, краставици, домати, моркови, банани и ябълки. При анализа се установява, че при шест от продуктите всичко е наред.

При вносни гръцки домати обаче се открива замърсяване. При тях се открива замърсяване от активните вещества фамоксадон, фенхексамид и пириметанил.

Важно е обаче да се отбележи, че при лабораторното изпитване винаги има коефициент на неопределеност или иначе казано – определена несигурност. Това означава, че получените резултати в случая от 0,017 mg/kg, 0,012 mg/kg и 0,012 mg/kg съответно за трите вещества не означават задължително, че продуктите не могат да бъдат определени като несъответстващи. Често въпросните коефициенти на неопределеност или несигурност достигат до 50 %. Това означава, че примерно при получен резултат от 0,017 mg/kg за остатъци от фамоксадон, както е в случая, действителните стойности от остатъчните количества от него са в диапазона от 0,0085 mg/kg до 0,0255 mg/kg.

В България границата за допустимост на остатъчни количества от пестициди в биологичните продукти е 0,01 mg/kg. Затова е грешно да се приема, че в биологичните продукти няма абсолютно никакви остатъчни количества от пестициди. Често има, но границата им за допустимост в страната е толкова ниска, че лабораторната апаратура не винаги може да ги открие със сигурност.

От БАБХ уточняват, че ще разгледат случая. За да предприемат мерки обаче е необходимо да получат сигнал, по които да предприемат законови мерки. Необходимо е пробата да бъде взета от орган, който има правото да го направи, за да бъдат наложени мерки срещу евентуалния нарушител.

Още интересни статии по темата

Free Joomla! templates by Engine Templates