Кафето на Коста Рика е признато с качеството си в целия свят. Местни фермери обаче предупреждават, че тази година реколтата може да изгние на храстите, ако скоро не бъде решен проблемът с недостига на работна ръка, предизвикан от коронакризата, информира Ройтерс.

Перспективата за обилна реколта тази година се оказа горчиво-сладка новина за сравнително малкия производител на кафе от Централна Америка на фона на опасенията, че производителите могат да останат без берачите, които обикновено идват от Никарагуа и Панама.

Фермерите обвиняват за ситуацията ограниченията върху пътуванията, наложени от правителството в опит да попречи на проникването на коронавируса в страната. В Панама, южната съседка на Коста Рика, епидемията се разпространи широко, а в северната съседка Никарагуа има опасения, че слабите мерки вероятно са довели до много повече случаи от съобщаваните.

Работниците от Панама и Никарагуа обикновено са две трети от събирачите на кафеената реколта в Коста Рика.

"Изключително много сме разтревожени. Зависим от чуждестранната работна ръка за брането на кафето, а сега не знаем дали можем да разчитаме на нея", посочва Джеовани Родригес, фермер от Санта Мария де Дота в планинския регион Лос Сантос.

От плантациите на Лос Сантос, на около 60 км от столицата Сан Хосе, идва около половината кафе арабика, произвеждано в Коста Рика.

Макар износът на Коста Рика от около 1 милион 60-килограмови чувала да е само малка част от световния пазар, висококачественото й кафе арабика е задължителен продукт за любителите на гурмето.

Епидемията от коронавирус освен това доведе до спад на търсенето и съответно на цените, което задълбочи проблемите на производителите.

Някои региони на страната ще започнат прибирането на новата реколта през август и според браншова организация в пика на кампанията към края на годината ще бъдат необходими около 74 000 работници.

От март в Коста Рика са потвърдени над 3100 случая на коронавирус, но от тях едва 15 са завършили фатално, посочва Ройтерс.