Актуално

Близо половината от финансираните проекти по ПРСР 2014-2020 г. в Област Пазарджик са на млади земеделски производители

Близо половината от финансираните проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. в Област Пазарджик са на млади земеделски производители. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на среща със земеделски производители в Пазарджик, част от информационната кампания по Директни плащания 2020 г. Тя допълни, че 102 млади стопани са получили финансиране по Програмата. Те са кандидатствали по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски производители“. По думите й, към момента през програмния период 2014-2020 г. в областта са подпомогнати общо 242 бенефициенти, а разплатените средства са в размер на близо 44 млн. лв.

Д-р Василева съобщи още, че в периода 2014-2019 г. по Програмата за морско дело и рибарство (ПМДР) в областта са сключени общо 13 договора на стойност над 14 млн. лв. „Инвестициите по ПМДР са насочени основно в изграждане и модернизация на аквакултурни стопанства, в предприятия за преработка на продукти от риболов и акавкултури, както и за изпълнение на проекти от стратегията на МИРГ Пазарджик", допълни още тя.

Прочети още...

През пролетта започваме изготвянето на Стратегическия план по новата ОСП

„В момента много активно работим по анализите за новата Обща селскостопанска политика (ОСП), вече ги финализираме и работим по потребностите, като в края на април ще започнем неговото реално изготвяне.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева при откриването на среща на тема Общата селскостопанска политика след 2020 г. в гр. Ловеч, организирана със съдействието на Звеното за управление на Национална селска мрежа (НСМ).

Прочети още...

Земеделските производители в Област Пловдив са получи над 1. 1 млрд. лв. финансова подкрепа за последните пет години

Земеделските производители в Област Пловдив са получи 1 млрд. 123, 9 млн.лв. финансовата подкрепа за последните пет години. Това съобщи заместник-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов пред над 300 стопани по време на среща от кампанията по Директни плащания в Пловдив.

Прочети още...

Отчита се двоен ръст в сектор „Животновъдство“ в област Габрово

„Отчита се двоен ръст в сектор „Животновъдство“ в област Габрово.  За периода 2014 – 2018 г. броят на  отглежданите кози тук почти се удвоява. През 2018 г. добивът на козе мляко нараства с 69% на годишна база, а този на овче и биволско мляко – съответно с 19% и 40%.  С 22% повече са заявените за директна подкрепа за 2018 г. овце-майки и кози майки, спрямо 2014 г“.

Прочети още...

От 05 март започва прием по мерки А, Б и Е от Пчеларската програма

От 05 до 18 март 2020 г. пчеларите могат да кандидатстват за подпомагане по мерки А, Б и Е от Национална програма по пчеларство (НПП) 2020-2022г. Документи за настоящата финансова година ще се приемат в централно управление на ДФ „Земеделие“ – Разплащателна агенция. Приемът се осъществява съгласно заповед на изпълнителния директор на институцията, публикувана на сайта на ДФЗ – РА.

Прочети още...