Актуални агро новини.Спешни мерки в Пловдивска област заради птичия грип.

Спешни мерки във във връзка с констатирани огнища на болестта инфлуенца по домашните и дивите птици в Пловдивска област бяха разпоредени на извънредно заседание на областната епизоотична комисия, предаде информационна агенция „Фокус“.

Заради констатираните огнища на заболяването в Пловдив и високата концентрация на птицевъдни обекти в областта се засилва контролът по спазването на мерките, ограниченията за контрол и ликвидиране на заболяването.

Представители на ОДБХ съвместно с МВР ще контролират забраната за придвижване на животни. Налагат се допълнителни ограничения в транспорта на фуражи и фуражни добавки в 3 и 10 километровата зона около констатираните огнища. 

Обезвреждането на умъртвени птици ще се извършва само чрез загробване или изгаряне на място, тъй като извозването до екарисаж крие риск от разпространение на вируса. Забранява се достъпът на външни лица и риболовът в язовир Пясъчник.
Стопаните, чиито птици са умъртвени заради заболяването инфлуенца по птиците, ще бъдат обезщетени. 

С цел провеждането на ефективен и навременен контрол при ликвидиране на заболяването се откриват и горещи телефони, на които се приемат сигнали за заболели или мъртви домашни или диви птици. Телефонните са: 032/62 6255 и 032/62 63 18.

„Не е ясен още начинът, по който се предава заразата, но най-вероятно е това да става чрез свободното движение на дивите и домашните птици. Изолираният щам е високо патогенният H5 , който е рисков и за хората“, заяви д-р Янков.

Припомняме, че на територията на област Пловдив са установени ферми в 10 населени места от областта, в които са констатирани огнища на болестта. Огнища има в Маноле - 1 ферма, Белозем - 2 ферми с 16 300 броя патици, Градина 4 000 бр., Калековец - 4800 бр., Пъдарско - 2 ферми с по 11 000 птици, Манолско Конаре - 3 600 бр., Ръжево Конаре - 12 000 бр., Момино село - 8000 бр., Старо Железаре - 12 00 бр., Раковски - 8 000 птици и Трилистник - 110 000 кокошки носачки. 

До момента са унищожени голяма част от заболелите птици, като до края на седмицата ще бъдат унищожени още 90 000 бр. В село Трилистник работи инсинератор, чиито капацитет обаче е крайно недостатъчен, затова се налага загробване на птиците.