Актуални агро новини.Очакваните отрицателни температури в цялата страна ще бъдат критични за зимните житни култури.

Очакваните отрицателни температури в цялата страна ще бъдат критични за зимните житни култури. Там, където няма снегозадържане и живакът падне до минус 20 градуса посевите ще измръзнат напълно. Най-уязвими са културите, неуспели да встъпят във фаза братене през есенната си вегетация.

Очаква ни постепенно падане на температурите до нива от минус 20 градуса на места и валежи от сняг постепенно в цялата страна. Снежната покривка в полските райони ще се движи между 15 и 30 сантиметра. Според професор Казанджиев от Българска академия на науките повреди по културите са неизбежни.

Състоянието на пшеницата, ечемикът и рапицата е различно в районите на страната. По-добро е то в Дунавската равнина, докато заради есенната суша на юг посевите там са в недобро състояние.

Снежна покривка под десет сантиметра почти няма защитна функция за зимуващите култури. Растенията , , встъпили във фаза на братене или зимен покой от своето развитие биха могли да издържат.

Това е единствената мярка, допълва агрометеорологът. При овошките и лозята няма какво да се направи за предпазване от студа.

Автор: Мирела Спасова