Актуални агро новини.Австрия разширява предпазните мерки заради епидемията от птичи грип.

Австрия разширява предпазните мерки заради епидемията от птичи грип, която обхваща все по-големи части от Европа. От днес във всички земеделски стопанства животните трябва да се отглеждат на закрито.

Решението беше взето в края на миналата седмица на нарочна конференция с участието на представители на здравното и земеделското министерство, както и на птицевъдната индустрия. В близки до границата региони на Чехия и Словакия са регистрирани нови случаи на птичи грип. Затова ветеринарните власти наредиха на фермерите да приберат птиците на закрито. Освен това трябва да се спазват строги хигиенни изисквания, а всички транспортни средства, складове и оборудване да бъдат старателно почиствани. Всяка промяна в здравословното състояние на животните трябва да бъде незабавно съобщавана на ветеринарните власти.

До момента в Европа са регистрирани близо 400 случая на птичи грип при домашни птици и около 360 - при диви пернати. Засегнати са 18 държави. Все още няма заразени хора с щама H5N8, съобщават от Световната здравна организация. Заболелите в Китай хора са били заразени с друг щам на вируса.

, 'facebook-jssdk'));