Актуални агро новини.Аржентина постепенно ще намалява износното мито за соя.

Аржентина постепенно ще намалява износното мито за соя. Това става ясно от заповед на земеделското министерство, публикувана в официалния вестник на правителството.

Предвидено е износната такса да намалява с половин процент всеки месец от януари 2018-та до декември 2019 година. Така ставката трябва да падне от сегашните 30 на 18 процента. Продукцията от 10 северни провинции, които не са сред основните региони, в които се отглежда соя , , ще се облага с 5 процента по-малко. Целта е да се компенсират по-високите транспортни разходи на месните фермери.

Новият начин на обмитяване беше обявен още през миналата есен. Тогава обаче ставаше дума за намаляване на митото с 5 процента през текущата стопанска година, но заради бюджетни проблеми този план беше изоставен.

Соята е един от малкото протеинови култури, върху които Аржентина налага износно мито. Налозите за пшеница, царевица, слънчоглед и месо бяха премахнати от президента Маурисио Макри, веднага след встъпването му в длъжност през ноември 2015-та, с цел подкрепа на местната икономика чрез засилване на износа.