Актуални агро новини.Рекордна реколта от портокали в Тунис.

Рекордна реколта от портокали в Тунис. Прогнозите са за над 500 хиляди тона. Затова властите в лицето, на земеделското министерство, търсят нови пазари за плодовете.

В случай, че не се намерят нови клиенти за цитрусите от Тунис, има опасност голяма част от добивите да бъдат унищожени. В предишни години реколтата не е надхвърляла 400 хиляди тона, но през 2017-та може да достигне 550 хиляди тона, смятат от националното обединението на заетите в производството на плодове.

Причината за добрата реколта са благоприятните климатични условия. През по-голямата част от вегетационния период времето е било сухо, без резки промени в температурите. Това е помогнало при цъфтежа и задържане на плодовете на дръвчетата.

Производството на портокали в Тунис дава поминък на близо 12 хиляди домакинства. Само 10 процента от реколтата обаче e предвиденd за износ, останалото се преработва и предлага на вътрешния пазар. Въпреки това, ограниченият експорт може да доведе и до фалит на земеделски производители.

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));