Актуални агро новини.28 огнища на птичи грип в Полша.

Нов случай на птичи грип в Полша. Локализиран е в село Пшиточна, Люблинско войводство.  С това общият брой на огнищата в страната стана 28, информират от ветеринарната служба. Фермата в Пшиточна разполага с 28 хиляди пуйки.

„Към момента в региона са ликвидирани 15 огнища на птичи грип. Половината от тях са птици, идващи директно от фермата, в която е открит вирусът. Другите са от стопанства в 10- километровата санитарна зона“, каза зам.-кметът Робърт Палух.

Разходите свързани с акцията в  Люблинско войводство, както и потенциалните загуби за стопаните възлизат на 60-70 млн. злоти. Първото огнище на вируса H5N8  в околността  бе констатирано в началото на декември миналата година във ферма за гъски.

Засегната от инфлуенца е и местността Кшивачка, Малополско войводство. 286 е броят на домашните птици там, сред тях са кокошки, пуйки, щрауси, пауни, гълъби. Стопанство с 34 кокошки носачки в Ополско войводство също е потърпевшо от заболяването. 

В борбата с епидемията са ангажирани ветеринарните служби , местните власти, полицията, пожарната, дори и войската. След ликвидиране на огнищата и депортиране на птиците, които са носители на вируса, обектите се дезинфикцират и поставят под карантина. Забранена е продажбата и транспорта на домашни птици около заразените места.