Актуални агро новини.Закон в Хърватия забранява отглеждането на животни заради козината им.

Закон в Хърватия забранява отглеждането на животни заради козината им. Забраната е част от приетия през 2006 година Закон за защита на животните и започна да действа след 10-годишен преходен период.

През тези 10 години забраната непрекъснато беше подлагана на остра критика както от фермери, така и от преработвателната индустрия. Въпреки това земеделското министерство не се повлия от лобистките усилия и се вслуша в природозащитните организации.

В Хърватия единствените животни , отглеждани заради козината им, бяха чинчилите. По време на преходния период повечето ферми прекратиха дейността си.

Забраната беше подкрепена от много известни личности, както в самата страна, така и от чужбина. Сред най-изтъкнатите бяха американската телевизионна водеща Шарън Озбърн, съпруга на рок-певеца Ози Озбърн, както и известният хърватски актьор Горан Вишнич.

Чинчилите живеят предимно в Южна Америка. Заради козината им популацията на тези бозайници е застрашена от изчезване. Отглеждат се на много места в света, често при изключително нехуманни условия.

В Хърватия през този месец ще стартира кампания за осиновяването на оцелелите от фермите животни.