Актуални агро новини.15 години защита на потребителите в Германия.

Тази година германската Федерална служба за защита на потребителите и сигурност на храната празнува 15-годишен юбилей. Основана е през 2002-та в отговор на кризата около заболяването "луда крава".

"Стокообменът с други страни става все по-голям. Затова винаги трябва да сме нащрек за рискове, дошли отвън", изтъква ръководителят на службата, Хелмут Чирски. Като пример за тези международни опасности той посочва скандала с недекларираното конско месо в някои готови храни, който обхвана Германия, Австрия, Чехия и други държави. За да се избегнат подобни  измами с хранителни продукти в бъдеще, службата ще си сътрудничи още по-тясно с полицията и митниците.

Друга задача ще бъде управлението на пълния процес при храните – от животновъдството и сеитбата на културите, до продажбата на продуктите в търговските вериги.

В централата в Брауншвайг и регионалните представителства работят 570 души, отговарящи за различни области, сред които издаването на разрешителни за препарати за растителна защита, ветеринарни медикаменти, генно-модифицирани храни и сигурност на храните. (dpa)

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));