Актуални агро новини.128 милиона и 500 хиляди евро ще отдели Европейският съюз тази година за маркетингови кампании.

128 милиона и 500 хиляди евро ще отдели Европейският съюз тази година за маркетингови кампании. Целта е да се увеличат продажбите на аграрни продукти.

До 20 април тази година селскостопански производствени организации могат да подават заявления, се казва в специално съобщение на Европейската комисия. По думите на агрокомисаря Фил Хоган основният акцент трябва да е свързан с разработването на нови пазари в трети страни като Китай, Близкия и Средния Изток, Северна Америка, Югоизточна Азия и Япония.

Финансовите помощи за отделните страни-членки ще бъдат в размер на над 85 милиона евро. 43 милиона са предвидени за програми , осъществявани от повече от една държава. Националните правителства ще могат да съфинансират тези мерки на 70 до 85 процента, в зависимост от това, дали инициативата е насочена към вътрешноевропейския пазар, или към трети страни.

На 31 януари в Брюксел ще има специална презентация на проекта, на която Европейската комисия ще запознае земеделските стопани с възможностите за финансова подкрепа.