Актуални агро новини.Брадатите лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани снесоха яйце.

Брадатите лешояди в Спасителния център на Зелени Балкани снесоха яйце. Пернатите обитава центъра вече 10 години. Събитието не е било изненада за специалистите там. Причината- още в края на миналата година птиците започват брачно поведение и копулация.

Гнездото на новороденото щателно е подреждано и пренареждано от грижовните родители, казват от Зелени Балкани. Новината е значима, защото брадатите лешояди са вид, изчезнал от природата на България. 

Това е третото яйце на единствената двойка брадати лешояди у нас, след като миналата година те успешно излюпиха две малки. Първото, което се казва Хан, бе отгледано от родителите, а второто- малко след излюпването му бе транспортирано в Австрия и подложено на приемни родители. Всъщност те бяха първите излюпени лешоядчета в България от повече от 60 години насам.

Любопитно е също, че тази година първото яйце на нашите птици се появи на бял свят почти два месеца по-рано, но все още двойката закъснява спрямо побратимите си в останалите Центрове, където видът се размножава в неволя за целите на програмата на завръщането му в Европа, казват от Зелени Балкани.


, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));