Актуални агро новини.Горски стражари към СИДП съставиха за седмица 46 акта.

Въпреки тежките зимни условия горските стражари към Североизточно държавно предприятие продължиха системните проверки. В рамките на седмица съставиха 46 акта и 20 констативни протокола по Закона за горите. Задържани бяха 9,2 куб. м незаконно добити дърва за огрев, автомобил и две каруци.

Общо 292 проверки бяха извършени в периода от 9 до 16 януари. Инспектирани бяха 42 обекта за добив на дървесина, 28 превозни средства, 164 ловци, 56 физически лица и др.

Във връзка с усложнената зимна обстановка беше създадена организация всички 21 мобилни екипа на предприятието да съдействат при необходимост за разчистване на пътищата, както и да оказват помощ на бедстващи хора.

1,6 куб. м незаконно добити дърва за огрев, автомобил и каруца бяха конфискувани при проверки на територията на ДЛС „Шерба”. Служителите на стопанството са съставили 12 акта и 4 констативни протокола, а охраната на местата с по-висока концентрация на нарушения е засилена.

През изминалата седмица в обхвата на ДГС „Варна” горските стражари са задържали 1 куб. м дърва за огрев и каруца. За нарушенията са съставени четири акта и два констативни протокола. След сигнал на телефон 112 за сеч на три дървета е извършена незабавна проверка на посочено място , но нарушителят не е установен.

Мобилните контролни екипи на ДГС „Търговище” са написали два констативни протокола за незаконната сеч на 2 куб. м дърва за огрев.

3,1 куб. м незаконно добита дървесина са задържани при проверките, извършени от служители на ДЛС „Балчик”. За нарушенията са съставени шест акта.

Горските стражари към ДГС „Добрич” пък са конфискували 1,5 куб. м дърва за огрев, като са съставили два акта и един констативен протокол по Закона за горите.

Общо 14 акта и 7 констативни протокола отчитат за изминалата седмица от ДЛС „Тервел”. По четири акта са съставили и служителите към ДГС „Провадия” и „Суворово”, а проверките на горските стражари в ловностопанските райони към ДГС „Генерал Тошево” са завършили с два констативни протокола.

От СИДП напомнят, че ловът на птици остава забранен в 35 общини на страната, сред които са и четири във Варненска област – Варна, Аксаково, Белослав и Девня. В останалите общини в обхвата на Североизточно държавно предприятие, което стопанисва държавните гори в областите Варна, Добрич, Търговище и Шумен, ловът е разрешен. Ограничителните мерки бяха въведени с министерска заповед и имат за цел да се ограничи разпространението на птичи грип след констатираните от Българската агенция по безопасност на храните огнища на болестта инфлуенца по птиците.