Актуални агро новини.В Бургас предупреждават жителите на “Черниците” за повишаване водите на река Маринка.

Заради дъждовете и снеготопенето река Маринка е повишила нивото на водите си с 33 см. за последното денонощие и е преди границата на преливането, съобщават от обищна Бургас.

Това са отчели датчиците за мониторинг на водните нива, които са поставени в определени водоеми на територията на община Бургас. Данните постъпват по електронен път в системата за мониторинг на водите на всеки 15 минути в центъра на видеонаблюдение.

"При евентуално преливане на реката най-застрашени са къщите в ниската част на селищно образувание "Черниците" и това налага да предупредим лично хората да имат готовност за евакуация", каза кметът на Община Бургас Димитър Николов. Той допълни, че в устието на реката има замръзнали ледени блокове, които пречат на нормалното отичане на водите.

"С представители на пожарна безопасност и защита на населението обсъждаме варианти за евентуално разбиване на ледените блокове, но трябва да се съобразим и факта, че там преминават тръбопроводи", допълни кметът на Бургас.

Повишено ниво се наблюдава и на река Отманлийска, но новоизграденият канал до Ченгене скеле поема високото ниво на водите.

, 'facebook-jssdk'));