Актуални агро новини.Опасност от измръзване на рапицата....

Има опасност от измръзване на рапицата. Причините – ниските температури и в същото време тънката снежна покривка на някои места.

Опасност има само за площите с рапица, където до началото на зимата растенията не са навлезли във фаза на формиране на листна розетка.

Към момента няма опасност от измръзване на останалите есенни култури, успокояват агрономи. Условията за презимуване на посевите се оценяват от анализаторите, като задоволителни.

Агрономи твърдят, че българските сортове пшеница са устойчиви на студ. Голяма част от земеделците обаче предпочитат френските. За тях не знаят как ще се справят с трайно минусовите температури. Разчитат, че пшеницата е зимна и се надяват да докаже усточивостта си. В противен случай –  за земеделците се очертават сериозни разходи. А щетите е възможно да са  за цялото селско стопанство.

Автор: Незабравка Кирова

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));