Актуални агро новини.В Добричка област продължава обследването и вземането на проби за птичи грип.

Нови проби от умрели диви птици са изпратени за изследване за болестта инфлуенца, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Розалина Брайкова, цитирана от телевизия Агро ТВ. До момента няма констатирани нови случаи на заболяването, освен установения в Каварна. Пробите от дива гъска, водни кокошки и корморани, събрани от умрелите птици в крайморските общини Шабла и Каварна , са отрицателни. До края на седмицата се очакват и резултати от нови две проби, събрани от дивите пернати, съобщи д-р Розалина Брайкова.

Веднага са наложени редица мерки, които да ограничат разпространението на болестта. В Добричка област има няколко големи ферми за яйца и птици и обекти за гушене на гъски специално за дроб. Всички движения на птиците към кланиците се извършват под ветеринарен контрол. Съвместно с кметовете на населени места ще бъдат преброени домашните птици, които в никакъв случай не трябва да имат досег с дивите пернати.
Забранени са всички изложби и пазари на птици в Добричка област. Раздадени са информационни брошури, в които са посочени основните профилактични мерки и първите признаци на инфлуенца.

Автор: Галина Недкова