Актуални агро новини.МИГ „Разметаница“- общините Дупница и Бобов дол с общ проект. През лятото на миналата година ви разказахме как общините Дупница и Бобов дол търсят възможности за своето развитие.

Тогава ви показахме как двете общини са се обединили в Местна инициативна група “Разметаница“ с общи проекти за облагородяване на регион.

Местната инициативна група „Разметаница“  беше създадена с амбиция да се даде шанс на селата в двете общини Дупница и Бобов дол да развият поминък. Като общини от селски тип пред Дупница и Бобов дол се разкриват и възможностите за успешно участие и финансиране от различни европейски програми. „По 4.2 подкрепа за инвестиции за преработката , предлагането на пазара или развитието на селскостопанските продукти, например – мелница, мандра, или пък сушене на плодове там са 275 хиляди евро. Като, 50% финансира програмата, 50% е съфинансиране, като един проект може да е на стойност 50 хиляди евро“, каза Силвия Иванова, старши експерт в община Дупница.

Иглолистната и широколистна растителност, както и редките видове птици и растения в Рила планина дават шанс на предприемачите в туризма да развиват дейност.  200 хиляди евро в левовата им равностойност са предвидени за изграждане на къщи за гости в села като Яхиново и Червен брег.„Като цяло данните показват, че за последните години броят на туристите в община Дупница се е утроило най-вероятно, но базата, върху която смятаме това утрояване е прекалено малка за да може да говориме за нещо съществено, което да допринесе за дупнишката икономика. Но, факт че такъв интерес се проявява в такива малки обекти къщи за селски туризъм, за мен пак е оптимистичен, защото от някъде трябва да се тръгне“, коментира Красимир Георгиев, зам.-кмет на община Дупница.

Този четвъртък ще бъдат обсъдени и последните предложения за включване в амбициозния проект на двете общини Дупница и Бобов дол. До месец февруари тази година пък трябва да бъде представен и завършеният му вид.

Автор: Снежана Любенова 

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));