Актуални агро новини.Опасно ниски температури и за развитието на лозята.

Опасно ниски температури и за развитието на лозята. Според експерти, студът ще се окаже фатален за много от сортовете, а това ще доведе до слаба реколта.

Лозята в кюстендилската котловина ще бъдат най-сериозно засегнати от студа, според агрономи. В региони като Сандански, Мелник, Илинденци, въпреки че са с по-явно изразен средиземноморски климат, бъдещата реколта от грозде също може да бъде компрометирана.

Проверката на експертите показва, че най-увреден е сортът Супер ран Болгар.  В Института по земеделие в Кюстендил вече са готови и с първите резултати.

Категоричните резултати ще станат ясни през есента, когато гроздето узрее и тръгне към избите. Надеждата и на стопани, и на потребители е тази година бъчвите, въпреки измръзванията, да се напълнят с вино.

Автпр: Снежана Любенова

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));