Закона за устройство на територията" />

Има реална опасност ЕК да заведе наказателна процедура срещу България заради Закона за устройство на територията - Agro-CONSULTANT.net

Актуални агро новини.Има реална опасност ЕК да заведе наказателна процедура срещу България заради Закона за устройство на територията.

Има реална опасност Европейската комисия да заведе наказателна процедура срещу България заради Закона за устройство на територията. Това съобщиха от Коалицията "За да остане природа в България". Припомняме ви, че българският парламент прие новия Закон, но в него не е включена възможност гражданите да могат да обжалват незаконосъобразни устройствени планове и разрешителни за строеж.

Поради тази причина България може да бъде изключена от Орхуската конвенция, което би довело да наказание за страната. Конвенцията е международно споразумение за защита на гражданските права в областта на екологията. У нас тя e ратифицирана през 2003 г. В Закона за устройството на територията не е записано правото на гражданите да обжалват незаконосъобразни устройствени планове и разрешителни за строеж, каквото изискване трябва да се спазва от Конвенцията. Санкциите са сериозни, ако не се спазват тези условия, коментират еколозите.

Автор: Данаил Андреев

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));