Актуални агро новини.Всяка година цените на земеделската земя у нас скачат с 10 – 15%.

Всяка година цените на земеделската земя у нас скачат с 10 - 15 на сто. Средната цена на парцелите в Северна България се движи между 800 и 1200 лева за декар, а тези в Южна между 600 и 1000 лева. Стойностите зависят от местонахождението на полските райони и дали земята е комасирана.

Цените на рентите са в застой от миналата година насам. Те определят и стойностите на земеделската земя. В необлагодетелстваните райони с по-неплодородни земи дори се наблюдава лек спад в цените.

От тази година българската асоциация е член на Организация на европейските собственици на земя. Именно това е институцията, която участва в изготвянето на всички проекти за земеделие в Европа. През 2017-та страната ни ще бъде домакин на мащабен конгрес, у нас ще пристигнат представители от всички страни с идеи ефективното използване на земята.

Браншовиците пък очакват Кодекса на земята. По информация на земеделското министерство в края на този месец законопроектът ще бъде публикуван за обсъждане. Нагласите са той да облекчи законодателството за земеползване и собственост.

Автор: Мирела Спасова 

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));