Актуални агро новини.Отпуснаха още 320 000 лв. на Община Шумен за пречиствателна станция за питейни води.

Община Шумен подписа договор с Министерството на регионалното развитие и благоустройство за отпускане на още 320 000 лева за проекта на пречиствателна станция за питейни води. Проектрането трябва да е готово до седмици.

Общата отпусната сума е 400 000 лева. Миналата година са изразходвани 80 000 лева, а сега общината ще получи остатъка от 320 000 лева. До края на месец февруари ще трябва да бъде завършен работният проект. “Вече ще имаме възможност за търсене на финансови средства за строителството на пречиствателната станция за питейни води“, коментира Боян Тодоров, зам.-кмет на Община Шумен.

Все още не е ясна стойността на нужните пари за изграждане на съоръжението. „Прогнозната сега очакваме, като приключи проекта тогава те ще ни кажат. Но сравнително по-ниска ще е от площадката, която беше определена първоначално“ , каза Любомир Христов, кмет на Община Шумен.

С най-малко три милиона от първоначалните разчети ще се намалят разходите по строежа на пречиствателната станция. Водата ще бъде пречиствана по нова технология. „Тя ще бъде като технология същата, тъй като тая технология  защитена в МРР, същият принцип на пречистване на води. С хлор, чрез хлор, хлориране“, разясни Боян Тодоров. По първоначални данни около 25 млн.лв. ще са необходими за изграждането на пречиствателна станция за питейни води в Шумен.

Автор: Лилия Вълкова