Актуални агро новини.В Япония откриха нов щам на птичи грип.

Нов щам на птичия вирус притеснява фермери и ветеринарни власти в Япония. Разновидността H5N6 е засечена в провинция Миядзаки на южния остров Кюшу.

Засегната е голяма птицеферма, в която се е наложило умъртвяването на над 160 хиляди кокошки, съобщават от земеделското министерство в Токио. Това е вторият подобен случай в провинцията в рамките на един месец, но този път ветеринарните власти са установили, че вирусът е мутирал. Остров Кюшу е центърът на японското птицевъдство. Тук се отглеждат повече от 27 милиона животни.

Първите случаи на птичи грип в страната бяха регистрирани през ноември миналата година. В различни провинции са умъртвени стотици хиляди кокошки и други домашни птици. Новооткритият щам H5N6 се смята за много опасен, но все още няма данни да се предава и на хора. (dpa)

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));