Актуални агро новини.Започна най-голямото в света изложение за сладкарски продукти.

За 47-и път в германския град Кьолн започна най-голямото в света изложение за сладкарски продукти. Тази година в него участват 1650 фирми от 68 държави.

Всяка година изложението се посещава от близо 40 хиляди специалисти в областта на сладкарската индустрия – производители, преработватели и търговци от цял свят. Над 85 процента от изложителите са чуждестранни компании, като тази година Италия и Белгия са представени с най-много фирми, съобщава dpa.

Тазгодишното мото гласи "Преоткриване на класиката". Тенденцията, както и при много други храни, е ретро-модата, предлагаща традиционни продукти, произведени по оригинални рецепти.

Освен това посетителите могат да се запознаят и с новаторски рецепти, в които се комбинират сладкото със соленото или киселото – шоколад със соленки, сладолед с кекс и други подобни. Показват се и продукти с намалено съдържание на захар, както и био-изделия, или пък стоки, предназначени за вегани и вегетарианци.

Германската сладкарска индустрия е силно ориентирана към експорта. Близо половината производство е предвидено за чуждестранните пазари, предимно за държавите от Европейския съюз. През миналата година в страната са били продадени сладки изкушения на стойност 8 милиарда евро. Износът за същия период е нараснал с 6 процента, достигайки също 8 милиарда.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));