Актуални агро новини.Процедурите за включване на земеделските производители във фермерските пазари са сложни.

Процедурите за включване на земеделските производители във фермерските пазари са сложни. Това е причина голяма част от сектора да остава в сивата икономика. Пазарите трябва да се превърнат в устойчив модел, защото нуждата от тях е продиктувана от гражданското общество.

Фермерските пазари у нас все още прохождат, въпреки че интересът към тях е огромен. Такива има в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново. Тенденцията е броят им да расте и да се превърнат в постоянни. „За да участват в такива пазари, производителите трябва да бъдат регистрирани, било то като земеделски производители по Наредба 26 за животновъдите или като фирми, тези които произвеждат печива, сладкарски изделия. За съжаление, и не по тяхна воля все още има оргомен сив сектор, който също така е много интересен за потребителите, защото произвежда много интересни, авторски храни. Те все още не успяват да достигнат до пазара, но пък фермерските пазари са много добра мотивация, за да се регистрират и развиват тези прохождащи бизнеси, като стабилни и устойчиви предприемачества“, обясни Гергана Кабаиванова.

По отношение на малките производства, българското законодателство е подчинено на европейското. „Проблемът е повече в тълкуването на законодателството. За да се подобрят условията за развитие на сектора. Трябва всички участници в този бизнес, в този сектор да разберат , че има нужда от промяна и да съдействат“, каза Гергана Кабаиванова.

Често даваната за пример Румъния има сходно законодателство с българското по отношение на малките производства. Силното гражданско общество обаче в северната ни съседка често налага промяна в правилата на национално ниво – в подкрепа на директните продажби.

Автор: Анета Божидарова