Актуални агро новини.БАБХ инициира сформирането на работна група за неоникотиноидите.

Сформирането на работна група за неоникотиноидите ще инициира Българската агенция по безопасност на храните. Това стана ясно по време на семинар в София, организиран от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Поводът – тази година Европейският контролен орган трябва да реши дали да остави в сила забраната за използването на неоникотиноидните пестициди или да я прекрати.

Идеята е да се определи българската позиция по темата. Припомняме , че Европейският съюз дава правомощия на отделните страни-членки да разрешат употребата на неоникотиноидите за кратък период и на определени места. През 2016-та използването на пестициди съдържащи неоникотиноиди у нас беше частично позволено. В тогавашната работна група обаче, не са участвали учени и представители на агробизнеса.

Участници във форума изразиха мнението, че неоникотиноидите имат вредно въздействие върху пчелите.

На пазара вече се предлагат екологични препарати, с минимален негативен отпечатък върху околната среда. Те могат да заменят неоникотиноидите.

Ако фермерите спазват правилен сеитбооборот, употребата на препарати за растителна защита ще е ограничена, смятат експертите.

Природозащитни организации пък заявиха, че са готови на масови протести, ако и през тази година частичната употреба на неоникотиноидите отново бъде разрешена.

Вижте всички гледни точки в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Данаил Андреев