Актуални агро новини.Няма риск от спиране на дейността на ДФЗ.

Няма риск от спиране на дейността на Държавния фонд "Земеделие". Според Светла Бъчварова – бивш заместник-министър на земеделието и доскорошен член на земеделската комисия от БСП в парламента, цитирана от БНР няма да има проблем и от блокиране на плащания след подадената вчера оставка на Румен Порожанов.

Директорът на  Държавен фонд "Земеделие" подаде оставка, след като изненадващо служебният министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков поиска от него официално да напусне поста.

Мотивите за решението на служебния министър са ясни  - легитимността на Румен Порожанов като изпълнителен директор на Фонд „Земеделие“ създава обществено недоверие.  Сред аргументите е и необходимостта от цялостна ревизия на Фонда. Около 90 са възраженията по ранкирането.

В същото време земеделци чакат от фонда близо 700 млн. лв. в близките дни.

Според Светла Бъчварова това е една огромна администрация, която не би следвало да приемаме, че ще бъде зависима от промени, които са се случили в ръководството на фонда, защото си има определени длъжностни характеристики и правила за работа.

Според нея е било създадено напрежение между Министерството на земеделието и храните и Фонд "Земеделие", от което потърпевши са станали общините. Наложени са били рестрикции и допълнителни условия, в резултат на което е ограничена възможността да бъдат финансирани много проекти, пише dir.bg.

, 'script', 'facebook-jssdk'));