Актуални агро новини.ЕК смята да промени правилата за издаване на разрешителни за ГМО и препарати за растителна защита.

Европейската комисия смята да промени правилата за издаване на разрешителни за генно-модифицирани култури и препарати за растителна защита. Целта е решенията да не могат да бъдат блокирани заради липса на квалифицирано мнозинство, когато някои страни гласуват "въздържал се".

През последните години Европейската комисия издава разрешителни и без съгласието на страните-членки, тъй като при гласуванията в различните комисии липсва квалифицирано мнозинство "за" или "против".

"Не е редно държави, които нямат ясна позиция за употребата на глифозат например, да принуждават Европейската комисия да взима решението", изтъкна председателят на Комисията Жан-Клод Юнкер. Затова той предлага промяна на правилата за гласуване.

Едно от предложенията е гласовете "въздържал се" да не се броят, защото по-лесно може да се стигне до нужното мнозинство. Друга възможност, според Юнкер, е на последния етап предложенията да се гласуват от ресорните министри, а не от националните експерти.

Европейската комисия ще представи идеите си на 14 февруари. Те трябва да бъдат съгласувани и одобрени както от страните-членки, така и от Европейския парламент.

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));