Актуални агро новини.Редки видове гъски установени в района на Бургаските езера.

Четири вида редки за България гъски бяха установени в района на Бургаските езера. Черната гъска е наблюдавана в смесено ято от големи белочели гъски и червеногуши гъски. Това е едва седмия път, в които видът е забелязан в страната ни. В същото ято е установена и млада белобуза гъска – друг много рядък за България вид.

Наблюдавани са и две възрастни белобузи гъски, хранещи се в нива заедно с около 80 000 големи белочели гъски и поне 4000 индивида от световно застрашената червеногуша гъска. В същото ято са забелязани и една посевна гъска и три малки белочели гъски. И двата вида се срещат много рядко в България. Особено е радващо присъствието на малката белочела гъска, която е световно застрашен вид, за чието опазване се полагат грижи на международно ниво, казват от БДЗП.  

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));