Актуални агро новини.Опасните язовири са малко над 200.

Рисковите язовири в страната преди очакваното обилно снеготопене са малко повече от 200. Това е съобщил директорът на Главна дирекция "Язовири" в Държавната агенция за метрологичен и технически надзор Йордан Кюмюрджиев по БНР, пише dir.bg.

Поради повишаването на температурите вече започна силно снеготопене.

Това, че са рискови, не означава, че те са в предаварийно състояние, има някакви неизправности. Тези, които наистина са зле, са около 30 броя, за тях има дадени предписания, тези язовири въобще да не задържат водата.

Проверени са около 5000 от общо 5400 язовира, според Кюмюрджиев. На част от тях са установени дребни проблеми като неизправни кранове и повредени преливници. Снежната покривка затруднява достъпа и огледа на съоръженията на останалите, пояснява директорът на Главна дирекция "Язовири".

На 6-ти февруари 2012 година харманлийското село Бисер беше пометено от придошлите води на язовир "Иваново". В потопа загинаха 10 души, срутени бяха 56 къщи и над 100 други бяха повредени.

Вече пет години от трагедията в Бисер няма виновни, делото е прекратено, а причината за спирането му на този етап са липсващите разпити на трима свидетели. Според разследващите те са в чужбина и не могат да бъдат открити, а без тях няма как разследването да продължи.
, , 'script', 'facebook-jssdk'));