Актуални агро новини.Доц. д-р Светла Янчева: За 10 години в агросектора влязоха над 16 млрд. лева.

„За 10 години чрез фондовете на Европейския съюз в агросектора влязоха 10 милиарда лева по първи стълб на Общата селскостопанска политика чрез директни плащания и над 6 милиарда и 400 милиона лева по Програмата за развитие на селските райони.“ Това заяви заместник-министърът на земеделието и храните доц. д-р Светла Янчева при официалното откриване на Петата национална среща на земеделските производители.

Инвестициите са повишили жизнеността на стопанствата и са увеличили тяхната конкурентоспособност, добави още тя. „Българското земеделие днес е достоен конкурент в общото европейско семейство – модерно, високотехнологично, отговарящо на съвременните изисквания и стандарти за безопасност на храни и фуражи и хуманно отношение към животните, както и за опазване на околната среда“, коментира  доц. Светла Янчева. Тя подчерта, че финансовата подкрепа в рамките на Общата селскостопанска политика е оказала силно влияние върху българския износ на земеделска продукция. Близо 4 пъти е нарастнал износът от 2006 г. насам и през последните три години се движи между 7 и 8 милиарда лева.

Заместник-министърът на земеделието и храните пожела успех на участниците в срещата и изрази надежда, че браншът ще продължи да развива партньорски отношения с държавата в името на развитието на българското земеделие и на страната ни. В рамките на конференцията зам.-министър Янчева се срещна с генералния директор на ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ на Европейската комисия Йежи Плева.

 

, 'script', 'facebook-jssdk'));