Актуални агро новини.Затворници ще правят кисело мляко и сирене.

Лишени от свобода от затвора в Белене ще произвеждат кисело мляко и сирене в европейски условия и по световни стандарти. Млекопреработващото предприятие ще бъде изградено до края на годината на остров Персин. Държавното предприятие „Фонд затворно дело“ подписа договор с Фонд „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по подмярка 4.2.

Срокът на договора е 3 години, а общата стойност на проекта е над три милиона лева. В завода, който ще заработи през 2018 година ще се преработват 720 тона сурово краве мляко годишно, с тенденция за нарастване. Стопанството на дунавския остров Персин ще бъде със затворен цикъл – от отглеждането на животни до готови млечни продукти. Това е втората мандра на мястото за лишаване от свобода. 

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));