Тежката зима ще докара дефицит на български мед, което ще вдигне цената му от пролетта, твърди "Монитор".

"Причината за очаквания недостиг е високата смъртност - над 50%, при пчелите установена от стопаните им", казва Сребрин Илиев от Националния браншови пчеларски съюз. По думите му заради тежката зима и в други страни от Европа и перспективите за дефицит на мед ще се отвори пазар за внос на евтина продукция от Китай, което от ЕС се стремят да не допуснат.

Според Илиев съществува голяма опасност силните студове да докарат и болести в пчелните семейства и броят им до края на март да намалее още повече.

"Ще искаме среща със служебния министър да се обяви криза в сектора. Проблемът не е само в очакваното по-малко производство на мед, а и че критично намалелият брой на пчелите ще създаде проблем в цялото земеделие, защото ще се намалят възможностите за опрашване на растенията, което ще доведе до срив в добивите. Затова е редно държавата да направи анализ и да даде информация за възможностите за внос на пчелни семейства", добави пчеларят.

По думите му търговците на продукти за зимно подхранване на пчелите са го ударили на спекула и са вдигнали силно цените от 1,20 лв. на 3-4 или дори 5 лв./кг.

По думите му тежката зима е нанесла щети и на пчеларите в другите страни на Европа, което ще доведе до засилено търсене на пчели майки. Според Илиев те струват по около 120 лв., а в Европа (Словения и Австрия), откъдето основно купуваме, те са двойно по-големи. "За това искаме МЗХ да направи анализ на пазара и възможностите за внос", каза още Илиев и добави, че вече германците и поляците купуват пчели майки от Украйна.

Междувременно в Плевен зам.-министърът на земеделието и храните проф. д-р Георги Желязков обяви , че с 4,7 млн. лева годишно ще бъдат подпомагани стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017-2019 г. Той добави, че тя е одобрена от ЕК. Като новост проф. Желязков посочи, че по нея ще се финансира закупуване на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. За първи път ще стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство.

"У нас се произвеждат близо 11 хил. т мед годишно, близо 7 хил. т се изнасят. Няма друг български продукт, който над 50% да бъде продаван извън страната ни,“ заяви още зам.-министър Желязков.