Актуални агро новини.Тютюневият бранш с място в бъдещата ОСП.

Тютюневият бранш у нас настоява за равнопоставеност на културата с останалите земеделски производства. Тютюнът да не бъде дискриминиран и да намери място в бъдещата Обща селскостопанска политика, за това ще работят от Националната асоциация на тютюнопроизводителите.

Петата Национална среща на земеделските производители стана арена на въпроси и отговори. Председателят на асоциацията Цветан Филев директно постави въпроса за бъдещите политики на Евросъюза след 2020-та година.

Отговорът не закъсня. Високопоставеният европейски гост изтъкна, че към момента бюджетът на Общата селскостопанска политика след 2020 г. не е обсъждан, защото това не бива да става на парче, а да се огледа от всички възможни страни. „Аз познавам бранша и от преди европейското субсидиране. Разбирам проблемът в тютюневия сектор, които не е само в България. Вярно е, че няма голяма подкрепа за тютюна , но няма дискриминация към сектора по отношение на другите браншове. Вярно е също, че секторът изисква голяма работна сила“, коментира Йежи Плева, ген. директор на дирекция  „Земеделие и развитие на селските райони“ към ЕК. Плева допълни, че директните плащания имат огромна роля като стабилизиращ доходите фактор в земеделието. Критиките там обаче са, че 80% от тях отиват едва към 20 на сто от фермерите.

Автори: Г. Недкова, М. Спасова