Актуални агро новини.Продължава 15-то Международно изложение „Пчеларство Плевен 2017“.

На 9 февруари беше открито 15-то Международно изложение „Пчеларство Плевен 2017г“. Форумът стартира с пресконференция, на която заместник-министърът на земеделието и храните проф. д-р. Георги Желязков заяви, че стопаните по Националната програма по пчеларство в периода 2017- 2019 ще бъдат подпомагани с близо 5 млн. лв. годишно. Програмата ще финансира закупуването на техническо оборудване при първичния добив и обработка на пчелния мед. За първи път ще стартира и мярката, свързана с практикуване на подвижно пчеларство.

По думите на заместник-министъра на земеделието и храните българският мед е много добре приет на външните пазари. Държавата ни произвежда близо 11 хил. тона мед годишно, като 7 хил. тона се изнасят, сочат данните .

Програмата продължава и през почивните дни. Честта да изнесе първата лекция в съботния ден се падна на доц. д-р Динко Динков от Тракийския университет в Стара Загора. Темата бе Конкретизиране на някои изисквания при преработката и съхранението на биологично произведените пчелен мед и пчелен прашеч.

Какво още предстои?

- Интегриран подход в борбата срещу вароатозата.

- Ефективни и лесни за употреба нуклеуси при производството на майките в малките пчелини.

- Награждаване на децата отличени в конкурса „Пчеларството – екология и плодородие, пчелния мед – здраве и дълголетие“.

- Награждаване на отличените във фотоконкурса на пчеларска тематика.

- Награждаване на участниците в изложението. Връчване на приза „Най-проспериращ млад пчелар на България през 2016 г.”

- Заключителна пресконференция на наградените фирми и пчелари.

 

 

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));