Актуални агро новини.Опростяване и пазарни инструменти в ОСП след 2020 г..

Опростяване и достатъчно финансиране. За такава реформа на Общата селскостопанска политика след 2020 г. настоява европейският  комисар за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган. Фермерите трябва да разполагат с правилните инструменти, за да се справят с предизвикателствата на пазарите, изтъкна той в Брюксел.

Смяната на поколенията в селското стопанство ще бъде от все по-голямо значение в бъдеще. Затова младите фермери трябва да са максимално улеснени, заяви Хоган.

Одобрение към позицията на еврокомисаря изразиха и от най-голямата лобистка организация на земеделски производители и кооперации в Европейския съюз КОПА и КОДЖЕКА. Според тях структурата на Общата селскостопанска политика с нейните два стълба трябва да се запази. Не е нужна цялостна реформа, а само промени в онези части, които не действат добре. Аграрната политика трябва да подкрепя  конкурентоспособността на фермерите, да стабилизира доходите им и да улесни инвестициите в модерни технологии, изтъкват от КОПА и КОДЖЕКА.

Друг важен аспект за бъдещето на селското стопанство е развитието на земеделските кооперативи. Те помагат на фермерите да обединят силите си и да постигат по-добри цени за своята продукция. Затова Общата селскостопанска политика трябва да бъде достатъчно добре финансирана , за да може да подкрепя тази дейност, смятат браншовиците.