Актуални агро новини.Нова стратегия и допълнително финансиране трябва да ускорят развитието на биоземеделието в Германия.

Нова стратегия и допълнително финансиране трябва да ускорят развитието на биоземеделието в Германия. Федералното агроведомство ще увеличи средствата за подпомагане на сектора до 30 милиона евро. Това заяви земеделският министър на страната Кристиян Шмит по време на изложение за екологично произведени продукти.

Целта е 20 процента от обработваемите площи в Германия да се стопанисват по биостандартите. Една от основните точки в стратегията за постигане на тази цел остава подкрепата за отглеждане на протеинови култури като соя, грах и люцерна. Това перо ще получава по 6 милиона евро годишно.

Освен това ще се създаде нова правна рамка, насочена към бъдещото развитие на сектора. Фермери, които имат желание да преминат към биоземеделието , , ще получават допълнителна финансова подкрепа. Предвидени са и стимули за земеделските стопани, изпълняващи дейности за опазването или подобряването на околната среда, увери министърът. Друга мярка е насочена към заведенията за обществено хранене, предимно в учреждения и учебни заведения. Тези, които предлагат биопродукти в менюто си, ще получават също специална подкрепа.