Актуални агро новини.РИОСВ – Пловдив сигнализира прокуратурата за продажби на защитени видове.

В РИОСВ – Пловдив са получени множество сигнали за продажба на защитени видове животни в сайтове за безплатни обяви. Инспекцията е уведомла Районна и Окръжна прокуратура – Пловдив. Очаква се срещу нарушителите да бъдат  предприети следствени действия.

Експертите на РИОСВ – Пловдив са констатирали случаи на продажба на живи защитени животни, препарирани екземпляри, както и разпознаваеми части от тях като палта от кожи на рис и видра. Видовете, за които е сигнализирана инспекцията, са препарирана дива котка, таралеж, живи екземпляри от червен ангъч, смок стрелец, костенурки и различни видове пойни птици, като щиглец, кардарини, скатии.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие за защитените животински видове е забранено улавяне, убиване, препариране, притежаване, излагане на публични места, пренасяне , търговия и предлагане за продажба. За тези нарушения в закона са предвидени санкции за физически лица от 100 до 5000 лв., а за юридически лица и еднолични търговци се налага имуществена санкция  от 500 до 10 000 лв.