Актуални агро новини.Тютюнопроизводителите от Сандански ще получат парите си до края на месец май.

Тютюнопроизводителите, които имат сключени договори с фирмата-длъжник от Сандански ще получат парите си до края на месец май. Този ангажимент е поет пред Националната асоциация на тютюнопроизводителите с председател Цветан Филев. От браншовата организация изпратиха четвърто писмо до служебният земеделски министър – с искане за свикване на Консултативен съвет по тютюна до края на месец февруари. Почти на 100 процента вече са изкупени тютюните от трите основни групи: Басми, Кабакулак и Бърлей. На места в страната е изкупена суровината и от четвъртата сортова група: Виржиния.

Около 70% от тютюнопроизводителите вече са сключили договори с фирми за изкупуване на суровината за настоящата стопанска година. Съгласно Закона за тютюна, 31 март е крайният срок, в който стопаните трябва да се впишат в единния национален регистър – в местната служба „Земеделие“. Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 очаква отговор от служебния земеделски министър проф. Христо Бозуков – с конкретна дата за провеждане на Консултативен съвет по тютюна. Той трябва да реши важни за бранша въпроси – дали ще се изплатят още през месец март субсидиите по Преходната национална помощ и каква ще бъде политиката в сектора в контекста на Общата селскостопанска политика.

Автор: Анета Божидарова

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));