Актуални агро новини.Етикет „БЕЗ ГМО“ - това да се превърне в специален бранд, искат екоорганизации.

Етикет „БЕЗ ГМО“ - това да се превърне в специален бранд, искат екоорганизации. Такава практика има в редица европейски държави, но у нас още не е въведена.

Допустимата норма за съдържание на ГМО в хранителните продукти е под 0,9%. През последните две години техният дял на българския пазар е скочил с 10 на сто, сочи официалната статистика. Според екоорганизации, българският потребител трябва да бъде информиран за съдържанието на ГМО в хранителните продукти – дори и то да е под допустимата норма.

Новото етикетиране може да бъде подобно на това на биопродуктите. Анализите на подобна практика, която се прилага в Германия и в Австрия например, показват, че тя силно се одобрява от потребителите. Брандът „БЕЗ ГМО“ носи маркетингово предимство за производителите и не води до по-високи цени на продуктите.

Автор: Анета Божидарова

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));