Актуални агро новини.Нов опит за компромис при преговорите за европейския биорегламент търси малтийското председателство.

Нов опит за компромис при преговорите за европейския биорегламент търси малтийското председателство. Най-оспорваната точка са граничните стойности за неразрешени вещества в органичните продукти.

Италия, Испания и някои други държави-членки на Европейския съюз са въвели гранични стойности за препарати за растителна защита, които за биопродуктите са по-строги, отколкото за конвенционално отглежданите. Според досега договореното , , тези държави ще имат правото да запазят своите норми, с което малтийското председателство се отдалечава от досегашната позиция на Европейската комисия. През юни 2015 година страните-членки се бяха разбрали да няма различни гранични стойности, а Испания и Италия получиха тогава само гратисен период, за да адаптират националните си системи. Преди година и половина Съветът на министрите и Европейският парламент бяха на едно мнение, че не бива да съществуват такива норми. Въпреки това Европейската комисия продължи да настоява, с което доведе до провал на преговорите.

Малтийското председателство предприема сега последен опит и залага на възможността в някои държави да има норми, а в други да няма. Позицията на Малта е, че в рамките на вътрешния пазар биопродуктите трябва да се търгуват свободно. Към днешна дата все още не е ясно дали ще се намери мнозинство в подкрепа на компромисното решение. Под въпрос са както изискванията за биопосевен материал, така и някои изключения, разрешени на Швеция и Финландия при отглеждането на биопродукти в оранжерии. Следващата тристранна среща с представители на Парламента и Комисията е насрочена за 22 март.