Актуални агро новини.Недостиг на хидроспециалисти.

Недостиг на хидроспециалисти! През последните двайсет години секторът е непривлекателен за младите хората. От екоминистерството прогнозират, че липсата на специалисти ще доведе до проблеми при изпълнението на Националната стратегия за управление и развитие на водния сектор.

Необходима е държавна политика за справяне с проблема, убедени са експерти от контролния орган – Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Липсата ще се отрази зле и на Общата стратегия за управление и развитие на хидромелиоративното и хидротехническо строителство. Възможно решение са допълнителни специализации под формата на магистърски програми в университетите.

Всеки собственик на язовир, частен или общински трябва да разполага с хидроспециалист.

Припомняме, че по-рано през февруари експерти настояха екоминистерството да изработи диференциран подход към язовирите, а на областните управи държавата да намери финансиране за почистване на речните корита извън населените места.

Автор: Мирела Спасова

, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));