Актуални агро новини.По ниска реколта от пшеница прогнозира Световният съвет по зърното.

Световната реколта от пшеница през сезон 2017/18-та ще бъде по-малка, отколкото през предишния. Такава е най-новата прогноза на Световния съвет по зърното. При нормални климатични условия експертите очакват производството на културата да достигне 735 милиона тона.

Прогнозата се базира на предположението за по-ниски добиви от хектар, като площите ще намалеят незначително - до 222 милиона хектара.

С оглед на вегетационните условия за културите през февруари, анализаторите отчитат по-топло и по-влажно време в западните и южните части на Европейския съюз. На Север е било по-студено, но снежната покривка почти навсякъде се е стопила в средата на месеца.

За тазгодишната реколта стопаните в Съюза са засели общо 27 милиона хектара с пшеница, като площта е почти същата, както при миналата кампания.

В Русия площите със зимна пшеница са увеличени с 6 процента, докато при лятната пшеница вероятно ще има лек спад. Общо за хлебно зърно руските фермери са предвидили малко над 27 милиона хектара.

Необикновено топлото и сухо време в Съединените щати кара лондонските експерти да предположат, че зимните посеви в южните региони на Средния Запад ще покълнат по-рано от други години. Засети са 16 милиона хектара. (AgE)

, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));