Актуални агро новини.Проучване на пазара на храни във Великобритания.

Ниските цени на храните са гаранция за политическа стабилност. Мнението е на учени от Великобритания и се базира на пазарен анализ. Около 12 на сто от доходите на домакинствата в  Обединеното кралство се изразходват за храна.

Съществуват повече от 50 000 различни хранителни продукта, които се предлагат  в британските супермаркети. Нараства и вносът на храни, което разширява избора на потребителя и води до намаляване на цените. Продоволствената сигурност обаче трябва да се обмисли и в дългосрочен план, заявяват експертите. Фактори с пазарно влияние са климатичните промени, позициите на Индия и Китай, които се отразяват на търговията,  не на последно място и Брекзи. Зависимостта на Великобритания от внос се засилва и от все по-сложните хранителни вериги, а това може да застраши безопасността и автентичността на храните. Експертите предупреждават, че една търговска сделка със Съединените щати може да доведе до внос на хранителни продукти, третирани с хормони на растежа, антибиотици и генетично модифицирани организми. Страната трябва да обърне сериозно внимание на хранителната сигурност и безопасност, допълват експертите в заключение.

, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = '//connect.facebook.net/bg_BG/all.js#xfbml=1&appId=1270646742991111'; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));